top of page

Eski Mısır dan günümüze ulaşan en eski estetik uygulama olan kimyasal peeling, derideki ince kırışıklıkların azaltılmasında, cildin nemlendirilmesinde, leke ve akne izlerinin tedavisinde kullanılabilen cildin çeşitli derinliklerinde etkili bir tedavi yöntemidir.​

Peeling, cilt yüzeyinin uyarılmasıdır. Bu suretle cildin ölü tabakası atılır, altderideki kan dolaşımı, hücre üretimi ve kollajen doku canlanır. Cildin düzeltilmesi söz konusu olduğunda en temel yöntemlerin başında  ‘peeling’ gelir. Kırışıklıklar, akneler, iz ve leke tedavilerinin tümünde, çeşitli peeling yöntemleri kullanılabilir. Tüm çeşitlerinin ortak noktası, cilt yüzeyinin yani üstderinin kontrollü bir şekilde soyulmasıdır.
 

Uyarılmaya, soyulmaya, yeni dokular oluşmaya başladıktan sonra, cilt daha parlak ve düzgün görünmeye başlar. Düzenli uygulamayla ince çizgi ve kırışıklıklar giderilebilir, cilt tonu ve yapısı gelişme gösterir, güneş hasarları sonucunda oluşan lekeler yani pigment düzensizlikleri iyileştirilebilir, kabalaşan deriler incelir ve sivilce izleri tedavi edilebilir. Hastalar birkaç peelingden sonra, ciltlerinde canlanma ve ince çizgilerde hafifleme olduğunu fark ederler.

Peeling Çeşitleri



Profosyonel amaçlı üç çeşit peeling tekniği uygulanır.


1. Kimyasal Peeling
2. Mekanik Peeling
3. Lazer Peeling

Bu üç uygulamada aslında aynı amaca yöneliktir, üst deriyi uyarır,
soyar ve altından yeni taze derinin çıkmasını sağlar. Doktorlar hastanın cilt tipini belirledikten sonra cildin sorununa yönelik olarak arzu edilen sağlıklı deri görünümüne ulaşmak için çeşitli peeling tekniklerinden biri ya da birkaçını kullanırlar.


Kimyasal Peeling uygulaması tıpda 60 yıl önce TCA (Triklorasetik Asid) uygulamasıyla başlamıştır. Bu uygulama çok daha değişik ürünlerin kullanıma girmesiyle günümüze kadar gelişerek gelmiştir. Günümüzde çok çeşitli kimyasal peeling ajanları kullanılmaktadır.

Derinliklerine göre kimyasal peelingler 3 çeşittir.


1. Yüzeyel Kimyasal Peelingler
2. Orta Derinlikte Kimyasal Peelingler
3. Derin Kimyasal Peelingler

1. Yüzeyel Kimyasal Peelingler

Hafif ve yüzeyel peelingler hemen her cilt tipinde iyi sonuç verir. Uygulanması kolaydır ve uygulama sonrasında hastanın normal yaşantısını devam ettirmesini engellemezler. Bu nedenle günümüzde en çok kullanılan ve tercih edilen yöntem, hafif ve yüzeyel peelinglerdir. Alfa hidroksi asidler, özelliklede Glikolik asid hafif peelinglerin en çok kullanılanıdır.
 

Yüzeyel peeling uygulamalarından sonra gözle görülür bir değişiklik, bir tahriş olmaz. Yüzeyel peelingler  cildi birkaç haftadan birkaç aya kadar değişen bir süre içinde düzeltirler. Ancak daha ilk uygulamadan itibaren cilde taze bir görünüm ve pırıltı verirler. Ancak güneş hasarı görmüş, kırışmış, kalınlaşmış ve leke oluşmuş ciltlerde düzelme için daha uzun süre gereklidir.
 

Klinikte yapılan profesyonel yüzeyel peeling uygulamaları evde kullanılan düşük asitli solüsyon veya kremlerle desteklenirse daha başarılı sonuçlar elde edilir.

 

Kimyasal Peeling

PRP

TEDAVİLER

bottom of page