Normal ben, yaşlılık lekeleri, seboreik keratosiz, dermatofibrom, deri papillomu, siğil üro genital siğiller, keloit, yağ dokusu tümörleri , sebase kistler, anjiom gibi zararsız cilt lezyonları cerahi uygulama gerekmeden CO2 karbondioksit lazer sistemiyle izsiz tedavi edilebilmektedir.
Ben(Nevus) Nedir?
‘Nevus’ Latince bir kelimedir ve doğum izi anlamına gelir, genellikle derideki yaklaşık 1cm.’e kadar olabilen ve deriden 1-3mm. kabarık kahverengi-siyah lezyonlar için kullanılmaktadır. Fakat benler doğumsal olabildikleri gibi sonradan da olabilirler. Bu açıdan benler Doğumsal (Kongenital Nevus) ve Edinsel Benler olarak ikiye ayrılırlar. Büyüklükleri açısından 0.5mm’den vücudun çok büyük alanını kaplayan kongenital benlere kadar değişik büyüklüklere ulaşabilirler.
Derinin rengini veren Melanositlerden oluşan nevuslara Melanom adı verilir. Melanomlar kötü huylu tümörlere dönüşme eğilimine sahiptirler.Bu nedenle melanomların zararsız nevuslardan ayırt edilmesi gerekmektedir. Ayırt edici bulgular;
1. Nevusun 0.5-1 cm”den büyük olması
2. Sınırın girintili çıkıntılı asimetrik olması
3. Rengin alacalı olması (yer yer siyah, kırmızı, kahverengi, beyaz)
4. Ayak tabanı, el ayası ve parmak uçlarında yer alması
5. Aile bireylerinde de bu özellikleri taşıyan benlerin olması
6. Bireyin Geçmişinde fazla sayıda kontrolsüz güneşlenme sonucunda oluşmuş güneş yanığı öyküsü bulunması.
7. Var olan bir benin; Neden yokken kanaması,üzerinde ülser gelişmesi, rengin hızla koyulaşması, kaşınma, acıma gibi belirtilerin olması
Günümüzde malign melanom için en etkin tedavi, olabildiğince erken tanı koyup cerrahi olarak çıkarılmasıdır.
Et Benleri
Sık görülen, deriden çıkıntı yapan,çoğunlukla deri renginde bazen deriden daha koyu renkte olabilen iyi huylu zararsız deri oluşumlarıdır.Halk arasında genellikle nevuslar ile karıştırılırlar.Et benlerinin kötü huylu değişimleri neredeyse hiç yoktur.Sadece bulundukları yere göre kozmetik açıdan istenmeyebilirler.
Siğiller
Çeşitli virüs tiplerinin neden olduğu deri tümörüdür. Derinin diş tabakası olan epiderm veya mukoza hücrelerinden kaynaklanır. Vücudun her yerinde görülebilirler. Aslında iyi huylu kabul edilseler de genital bölge yerleşimli siğiller kadınlarda rahim ağzı kanserlerine yol açabilirler. En çok sorumlu tutulan ‘Human Papilloma’ virusudur, HPV adı verilir. Pek çok türü vardır bazıları deride siğiller oluştururken bir bölümü genital bölge siğillerini oluştururlar,bulaşıcılıkları çok fazladır ve kanserojendirler.Çok çabuk bulaşabilirler.Tek bir cinsel ilişki bile bulaş için yeterli olabilir. Bulaşma ortak kullanılan duş, havlu, tuvalet cihazlar ile de olabilir. Yani hijyenik korunma da önemlidir.
AKTİNİK KERATOZ
Tedavi edilmediği takdirde zamanla kötü huyluya dönüşme riski olan bir deri lezyonudur. Güneş ışınlarının etkisiyle oluşan kırmızı kahverengi lezyonlardır. Bu lezyonların zamanla deri kanserlerine dönüşme riski vardır.
BENLERİN, SİĞİLLERİN VE DİĞER DERİ LEZYONLARININ TEDAVİSİ
Tedavi üç amaçla yapılır;
-Kozmetik amaçla tedavi; Görsel olarak hoş durmayan lezyonların zararsız olmalarına rağmen kişinin isteğiyle çıkarılması
-Bulunduğu yer itibarıyla giysilerce sürekli tahriş olan ve kanama gibi sorun yaratan lezyonlar.
-Malin Melanom, sipinoseluler cilt kanseri veya bazoseluler cilt kanserine neden olabilecek lezyonlar. Bu lezyonlar uzman bir gözle çok yakından izlenmeli ve en ufak bir kuşku durumunda kesinlikle çıkarılmalı ve patolojik açıdan çıkan lezyon incelenmelidir.
TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR ?
- Cerrahi yöntemle çıkarılması. Lezyonun büyüklüğüne bağlı az ya da çok iz kalabilir. Ancak çıkarılan parçanın patolojik incelemeye gönderilmesine olanak sağlaması açısından avantaj sağlar.
- Lazer cerrahisiyle çıkarılması; Çıkarıldıktan snra geride iz hiç kalmayabilir ya da çok az iz kalabilir. Bu açıdan cerahi yöntemden avantajlıdır.
- Kriyo Koterle dondurmak veya elejtro koterle yakmak
- Asit kullanılarak yakmak.
Halk arasında benlere cerrahi ya da başka bir yoldan girişimde bulunulursa kanser olabileceği kanısı vardır. Bu çok yanlıştır. Tam tersine eğer risk taşıyan bir ben söz konusuysa bunun çıkarılmaması çok tehlikeli gelişmelere neden olabilir.Vücudunuzda var olan benlerin mutlaka bir uzman göz tarafından izlenmesini öneririz.Gözle izlenerek erken tanı konulup tedavi yapılabilecek ve önlenebilecek tek kanser cilt kanserleridir.
Ben & Siğil Tedavisi

TEDAVİLER

