Günümüzde ameliyatsız, acısız ve hızlı estetik tedavisi yöntemleri giderek daha popüler olmaktadır. Botilinum toksin uygulamaları bu yöntemlerden biridir.Kadınlarda ve erkeklerede alın, kaş ve göz çevresindeki mimik kaslarından kaynaklanan kırışıklarda ve kaş ucu kaldırılmasında kullanılabilir.
Günümüzde ameliyatsız, acısız ve hızlı estetik tedavisi yöntemleri giderek daha popüler olmaktadır. BOTOX olarak bilinen Botilinum toksin uygulamaları bu yöntemlerden biridir. Tüm dünyada ‘Neştersiz Güzellik’ olarak tanıtılan bu uygulama kadın-erkek fark etmeksizin en popüler olmuş gençleştirme yöntemidir. Botox gerçekten alın, kaş ve göz çevresindeki mimik kaslarından kaynaklanan kırışıklarda, özellikle kaş ucu ve göz kapağının kaldırılmasında etkili bir kozmetik yaklaşımdır.
Güneşin zararlı ışınları, her geçen gün artan yaşam temposu ve akıp giden yıllar olumsuz etkilerini cildimizde gösterir. Sonuçta cildimiz kurur, gözaltlarında torbalanmalar oluşur. İki kaşımızın arasında ve burun kökünde kaş çatma çizgileri (kaygı çizgileri) , göz kenarlarında kazayağı çizgileri, alında çizgiler ve dudaklarda kırışıklıklar oluşmaya başlar. Mimik yaparken yüzümüzde bulunan mimik kasları kasılır. Mimik kaslarının yaşam boyu kasılması yüzde deformasyonlara neden olur. Deriye esneklik veren kollajen ve elastin lifleri esnekliklerini kaybeder. Tüm bu değişiklikler yüzde kırışıklıkla sonuçlanır.
Botilinium toksin, enjekte edildiği bölgedeki kaslarda geçici ve kontrollü felç oluşturur. Bu durum kasların gevşemesine neden olur. Sonuçta kasların kasılmasına bağlı olan kırışıklıklar ortadan kalkmış olur. Doğru uygulanmış Botilinium toksin uygulaması oluşan mimik kaslarındaki felç durumunun kişiye hiçbir zararı yoktur. Kişi mimiklerini uygulama sonrasında rahatlıkla kullanabilir. Fakat mimik kaslarının kasılması sonucu oluşan kırışıklıklar kaybolmuştur. Kısaca botilinium toksin uygulaması mimik kaslarının neden olduğu kırışıklıklara etkili bir uygulamadır.
Ayrıca yüzünde kırışıklıklar henüz oluşmaya başlamış kişilere uygulanan botilinium toksin yeni kırışıklıkların oluşmasını önlemektedir. Oluşmuş kırışıklıkların giderilmesi yanında yeni kırışıklıkların oluşmasını önleyici etkileride vardır.
Botox 1991 yılından itibaren Avrupa ve Amerika’da kozmetik kullanıma girmiştir. 2002 yılında Amerikan gıda ve ilaç dairesi tarafından FDA onayı almıştır. Bundan sonra tüm dünyada kullanımı hızla yayılmıştır. Böylece Botox (Botilinium toksin) uygulaması hiçbir kozmetiğin erişemediği bir üne sahip olmuştur.
Günümüzde kullanılan Botilinium toksini (Botox) Clostridium Botilinium adlı bir bakteriden elde edilir. İlaç olarak kullanılan bu bakterinin Botilinium Tip-A denilen ekzotoksinidir. Laboratuar koşullarında saflaştırılıp-zayıflatılmasıyla elde edilir ve çok küçük dozlarda uygulanır.
İnsanlık tarihinde çeşitli zehirlerin tıpta ve estetikte kullanımı yeni değildir. Örneğin Eski Orta Asyada kadınlar ‘Atropa Belladona’ ve (Güzel Avrat Otu) isimli bitkinin suyunu gözlerine damlatarak göz bebeklerinin iri görülmesini sağlarlardı. Ancak atropa belladona günümüzde çok güçlü bir zehir olmakla beraber kalp hastalıklarının tedavisinde kullanılan Atropin adlı ilacın etken maddesidir.
Tıpta ve kozmetikte kullanılan Botox (Botilinium Toksin Tıp A) labaratuarlarda saflaştırılır, sulandırılır ve tamamen zararsız hale getirilir. Bir şişede 100 ünite Botilinium Toksin Tip-A bulunur ve bir kişiye kozmetik amaçlı uygulamada bu şişenin yarısı yani 50 ünite Botilinium Toksin Tip-A uygulanır. Bu doz tamamıyle güvenlidir. Bazı nörolojik hastalıklarda bu doz 1000 üniteye kadar hiç bir sorun olmadan çıkılabilir. Yani Botox uygulaması tamamiyle güvenli bir uygulamadır.
Botox’ un etki mekanizması
Botilinium toksin Tip-A enjekte edildiği bölgede, sinirlerle kasların iletişimini sağlayan asetil kolinin bağlandığı reseptörleri bloke eder. Sonucunda asetil kolinin kas üzerinde kasıcı etkisi kısmi olarak azalır, kas sinir ucundaki iletişim bloke olur ve kaslar 3 - 6 ay süreyle kısmi felç olur. Mimik kasları üzerinde yaratılan bu geçici kısmi felçle iki sonuç elde edilir.
1. Var olan kırışıklıklar azalır.
2. Kasların kasılması kontrol altına alındığı için yeni kırışıklıkların oluşumunda önleyici etki oluşur.
Botilinium Toksin Tip –A ile Tedavi Edilen Tıbbi Sorunlar
• Spastik hastalarda oluşan kas bozukluklarının düzeltilmesinde
• Yüz felci ya da yapısal nedenle var olan yüzdeki asimetrik durumların düzeltilmesinde
• Saşılığın tedavisinde
• Migren tedavisinde
• Avuç içi, ayak ve koltuk altındaki aşırı terlemenin tedavisinde (Hiperhidrozis)
• Spastik sırt ağrılarında
Kozmetik Botox Uygulaması
Botoks esas olarak, mimiklerin yol açtığı ve ‘kırılma hattı’olarak bilinen, kırışıklıkların tedavisinde etkilidir. Kırışıklıklar birçok nedenle ortaya çıkarlar. Yaş, kalıtım, cildin fiziksel yıpranması, kaş çatma ve gülme mimikleri, bilgisayar kullanımı, güneşin olumsuz etkileri, sigara ve yaşam biçimi bu konuda önemli rol oynarlar. Hareket halindeki çizgiler veya dinamik çizgiler adı verilen bu tip kırışıklıkların giderilmesinde botoks kullanılabilir.
Buna rağmen, kırışıklıkların her türlüsüyle bir tek ‘botoks’ başa çıkamaz! Bir başka değişle tüm umutlarımızı botoksa bağlayamayız. Cilt gençleştirme programlarında genellikle birkaç tedavi tekniği kombine edilerek uygulanır. Bazı durumlarda, botoks uygulamalarına hyalüronik asit içerikli dolgu maddeleri eklenebilir, Fraksiyonel Lazerle cilt gençleştirme, PRP uygulamaları v.b. ile desteklenebilir.
Botoxla Giderilebilen Çizgiler
Botoks esas olarak, iki kaş arasındaki kırışıklıklar, alındaki yatay çizgiler, göz kenarlarındaki kaz ayağı çizgilerinin düzeltilmesinde kullanılır.
Alın kırışıklıkları veya ‘ endişe çizgileri ’ Kaş çatma çizgileri
Bunlar dikey çizgilerdir. Globella çizgiler olarakta bilinirler. Bu dikey çizgilerin kalıcı olması sonucu daha öfkeli görünüm taşırız.
Kaz Ayakları
Gözlerimizin dış kenarlarında olan çizgilere kaz ayakları çizgileri adı verilir. Bunlar göz çevresinde bulunan periorbital kasların kasılması sonucu zamanla cilt esnekliğini kaybetmesiyle oluşurlar. Bu çizgiler gülerken belirginleşir ve zamanla kalıcı olur.
Kaşların kaldırılması
Yapısal olarak düşük olan veya yaşlanmayla aşağı doğru sarkan kaşları kaldırmak için botilinium toksin Tip-A enjeksiyonu yapılır. Yükselen kaşlarla beraber gözlerin üzerindeki fazlalık deri de bir miktar gerilebilir.
Burun
Burun ucuna yapılacak küçük bir enjeksiyon burun ucunun hafifçe yükselmesini sağlayabilir.
Uygulama sonrası nasıl görüneceğim ?
Botilinium toksin Tip-A uygulamasından sonra kişi dinlenmiş, yenilenmiş, tazelenmiş bir görünüme kavuşur.
İlk kez botoks yaptıracak kişiler tuhaf görünmekten ya da mimiklerini kaybetmekten çekinirler. Botoks uygulamalarının sayısız güzel örnekleri olmasına rağmen bu konuda tereddüt yaşanır.
Deneyimli doktorlar tarafından, doğru teknikle uygulandığı zaman son derece doğal sonuçlar alınır. Doğru yapılan Botilinium toksin Tip-A uygulamalarından sonra kişi tazelenmiş, yenilenmiş görünüme kavuşur, daha önceki görünümünden farklı, abartılı ve istenmeyen görünümler oluşmaz.
Botox Uygulamasından Önce
Kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilerde uygulama sonrası küçük morluklar oluşabilir. Morarma riskinin önlenebilmesi için bu ilaçların 2-3 gün önce kesilmesi gerekir. Bu ilaçları şöyle sıralayabiliriz:
• Aspirin veya benzeri ilaçlar
• Warfarin
• E vitamini
• Ginkobiloba
Kimlere botox yapılamaz ?
Kanında pıhtılaşma bozukluğu olanlara,
Hamilelikte ve Hamilelik sonrası emzirme döneminde, Yapılamaz.
Botox


TEDAVİLER
