Lazer epilasyon konforlu ve kolay uygulanabilir olması, sonrasında günlük yaşama devam edilebilmesi nedeniyle gözde bir estetik uygulamadır. Epilasyon sadece kadınların başvurduğu bir uygulama sanılsa da, sanılanın aksine erkekler tarafından da kullanılmaktadır.
Günümüzde kadın olsun erkek olsun görünümüne özen gösterenlerin en çok gereksinim duydukları şey istenmeyen kıl ve tüylerden kurtulmaktır. İstemeyen kıllardan kurtulmanın en etkili yolu lazer epilasyondur.
Lazer ışığı tek dalga boyuna sahip, doğrusal yayılan ışık demetidir. Günümüzde tıp alanında değişik amaçlarla kullanılan pek çok lazer çeşidi vardır. Estetik açıdan en popüler lazer uygulaması ise lazer epilasyondur. Pratik ve kolay uygulanabilir olması, konforlu oluşu ve acı verici olmaması, uygulama sonrasında günlük yaşama devam edilebilmesi nedeniyle gözde bir estetik uygulamadır. Epilasyon sadece kadınların başvurduğu bir uygulama sanılsa da,sanılanın aksine erkekler tarafından da kullanılmaktadır. Erkekler sıklıkla iki kaş arsı,yanak bölgesi ,ense ,boyun, omuz ve sırtta aşırı kıllanma nedeniyle lazer epilasyon yaptırmaktadırlar.
Lazer epilasyonda gönderilen ışın kılın ve kıl folikülünün rengini veren melanin pigmenti tarafından absorbe edilir ve burada ısı enerjisine dönüşür. Kıl kökünde 60-80 derece ısı oluşur ve kıl ve kıl kökü buharlaşarak yok olurken kullanılan soğuk hava üfleme sistemi sayesinde cildin yüzeyi 4 dereceye kadar soğutularak cilt korunur. Anafaz evresinde bulunan tüm kıl kökleri kalıcı olarak yok olur. Uygulanan kişinin kıl yapısı ve yoğunluğu,kıl rengi cilt rengi lazer epilasyonun başarısı açısından önemlidir.Bu kriterler doktor tarafından değerlendirilerek en çok etkili olacak lazer yöntemine karar verilir.
Lazer epilasyon amacıyla kullanılan cihazlar nelerdir ?
* Ruby lazer (694 nm),
* Alexandrite laser(755nm) kalıcı epilasyon amacıyla kullanımının FDA onayı vardır
* Diod laser (810nm) kalıcı epilasyon amacıyla kullanımının FDA onayı vardır. Dalga boyu 810nm.dir.
* Nd Yag laser(1064nm) Nd-YAG LAZER Derinin damarsal lezyonlarının(kılcal damar varizleri, heangioma v.s.) tedavisinde kullanılır.Melanin duyarlılığının az olması nedeniyle koyu rekte cilde sahip kişilerin epilasyonunda kullanılabilir.
Alexandrite Lazer ve Diod Lazer sistemleri tüm dünyada en yaygın ve en çok tercih edilen lazer Epilasyon sistemleridir.
İPL (FOTOEPİLASYON) Sistemleri lazer epilasyon sistemi değildir.
Lazer epilasyon kimlere uygulanabilir ?
Öncelikle uygulanacak kişi doktor tarafından değerlendirilmelidir. Eğer sadece kozmetik amaçla lazer epilasyon yapılacaksa 12 yaşından itibaren koyu renkli tüyleri olan herkese uygulanabilir .Herhangi bir hastalıktan dolayı kıllanma söz konusuysa (Hirşituzim),lazer epilasyon uygulanırken nedenlerine yönelik tetkikler yapılmalı ve gerekli tedavi yapılmalıdır.
Lazer epilasyon hangi bölgelere uygulanabilir ?
Gözleri direkt ışıktan özel gözlüklerle koruma şartı ile tüm vücut bölgelerindeki tüylere uygulanabilir. Yalnızca göz çukuru içine ve kulak deliği içine yapılmamaktadır.
Lazer epilasyon başarısında kıl rengi ve cilt renginin önemi varmıdır ?
Lazer epilasyonda hedef kılın rengini veren melanin pigmentidir. Bu nedenle Melanin’in yoğun olduğu koyu renk ve kalın kıllarda başarı oranı yüksektir. Başarıyı etkileyen diğer etken de kişinin ten rengidir. Ten rengi koyu olan bireylerde cildin rengini veren melanin yoğunluğu açık renkte ten rengine sahip bireylerden daha fazladır.Bu nedenle epilasyon amacıyla verilen enerjinin bir bölümü cildin rengini veren melanin tarafından absorbe olacağından yan etki riski artar. Özetle ten rengi ne kadar açıksa ve kıl rengi ne kadar koyu ise epilasyon başarısı o kadar yüksek olur.
Lazer epilasyon öncesinde bilinmesi gerekenler :
• Lazer epilasyon, sağlık bakanlığının izni ile ruhsatlandırılmış sağlık merkezinde, doktor denetiminde ve uluslar arası standartlara uygun lazer epilasyon cihazlarıyla yapılmalıdır. Bu standartlara uyulmadığı taktirde istenmeyen sağlık sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz.
• Lazer uygulamasından Önce Solaryuma Girmeyiniz Bronzlaşmak amacıyla güneş banyosu yapmayınız.
• Lazer epilasyon uygulanacak bölgedeki kıllara son 20 gün içinde ağda cımbız ve epilatör gibi kökten alma işlemi yapılmamalıdır.
• Lazer epilasyon uygulanacak bölgedeki kıllara sarartıcı sürmeyiniz ve boyamayınız.
• Lazer epilasyon uygulanacak bölgede cildi soyan ürün(peeling retinotik asit ve glikolik asit gibi) en az 15 gün önce bırakılmış olmalıdır.
• Lazer epilasyon uygulanacak bölgede makyaj malzemesi olmamalıdır.
• Akne tedavisinde bazı özel ilaç kullanıyorsanız bize mutlaka bilgi veriniz.
• Lazer Epilasyon Seansına gelmeden 4 gün önce jilet ile kısaltınız. Lazer epilasyon yapılacak bölge kılsız ve temiz olmalıdır.
Lazer epilasyon sonrasında bilinmesi gerekenler :
* Lazer uygulamasından sonra 1 hafta süreyle solaryuma girmeyiniz, güneşlenmeyiniz ve özellikle yüz bölgesi lazer epilasyonu sonrası yüksek faktörlü güneş kremleri kullanmalısınız.
* Lazer Epilasyondan sonra ılık bir duş alınabilir. Ancak lazer uygulanan bölgeye 1 hafta süreyle kese , peeling gibi cildi tahriş edecek uygulamalar yapmamalısınız.
* Lazer Epilasyon uygulanan bölgede kişinin cilt hassasiyetine bağlı olarak 1 saat ile birkaç gün sürecek kızarıklık olması normaldir.
* Bazı kişilerde Lazer Epilasyon sonrası hafif bir kabarıklık (yolunmuş tavuk sırtı görünümü), nadiren kabuklanma ve sivilce oluşabilir.Bunlar herhangi bir tedaviye gerek olmadan kendiliğinden geçer.
* Kıl yoğunluğu her seansta %15-20 arası kalıcı olarak azalmaktadır.Farkı ancak 3. seanstan sonra hissedersiniz.
* Seans sayısı vücut bölgelerinde ortalama 6 seanstır. Yüz bölgeleri içinse 6-12 seanstır.Bu sayı cilt ve kıl yapısına göre değişebilir.Hormonal bozukluklar Seans sayısını etkileyebilir
Lazer epilasyon kimlere yapılmaz ?
• Beyaz renkte kıllara sahip olan kişiler yapılamaz
• Hiperpigmantasyonu olanlar yada hiperpigmantasyona eğilimi olanlarda yapılmaz.
• Güneşle bronzlaşmış kişilere
• Solaryuma girenlere
• Çok koyu ten rengine sahip(cilt tipi V ve VI)kimselere
• Kısa süre önce başka nedenlerle lazer tedavisi yapılanlara
• Çeşitli nedenlerle Tetrasiklin ,Retinoik asit,Roaccutane v.b.ilaç kullananlara
• Herpes Zoster Enfeksiyonu geçiren kişilere
• Mikrodermabrazyon,kimyasal peeling,lazer peeling uygulanan hastalara yapılamaz.
Lazer epilasyon vücuda zarar verir mi ?
Lazer Epilasyonun herhangi bir yan etkisi yoktur. Çünkü lazer ışını direkt kıl kökünü hedef alarak etraftaki sağlam dokuyu tahriş etmeden epilasyon işlemini gerçekleştirir. Ek olarak soğuk üfleme sistemi sayesinde deri yüzeyi 4 dereceye kadar soğutulduğu için cilt korunur. Uygulama sırasında sanki bir paket lastiğinin çarpması şeklinde bir his duyulur. Daha sonra hafif kızarıklık ve topluiğne başı kadar şişlikler oluşabilir (yanan kıl köklerinin oluşturduğu ödeme bağlı). Bu durum birkaç saat veya bir iki günde normale döner. Yanan kıl kökünden bir daha kıl çıkmaz. Seansların tamamlanmasından sonra tama yakın kılsızlık sağlanır. Fakat sıfır kılsızlık sağlamak tüm lazer yöntemlerinde olası değildir Lazer uygulanan alanda pek çok hastada kıl miktarında % 70-90 azalma olur, kalan tüylerin renkleri ve kalınlıkları azalır. Ancak tamamen tüysüz kalma durumu beklenmemelidir. Örneğin yüzde kıl yoğunluğu vücudun diğer bölgelerine göre çok daha fazladır. Ayrıca yüzdeki kıllar daha hızlı büyürler dolayısıyla yaşam evreleri hızlıdır. Bu nedenle yüz kıllarında epilasyon sağlamak daha zordur. Daha sık aralıklarla ve da çok seansların yapılması gerekebilir.
Kılın yaşam evreleri ve lazer epilasyon
Vücuttaki her kılın bir ömrü vardır. Kaş, saç, kollar gibi kılın bulunduğu bölgeye göre farklı bölge kıllarının yaşam süreleri, büyüme hızları farklıdır. Kıllar bu ömrü doldurduğunda kendiliğinden dökülür, yerlerine yenileri çıkar. Döngü sırasında her bir kıl farklı evrede olduğu için, dökülme ve yerine gelmeleri fark edilemez.
Her kıl ömrünü tamamlarken 3 evreden geçer. Anajen, katajen, telojen fazlar olarak adlandırılan bu evrelerden her kıl birbirinden bağımsız, farklı zamanlarda geçer. Yani aynı anda tek bir bölgedeki (örneğin koltuk altı gibi. . ) kılların bir kısmı anajen, bir kısmı katajen, bir kısmı ise telojen evrede bulunmaktadır.
Anajen evre: Kılların aktif olduğu evredir. Kısaca bu evre kılların büyüme ve gelişme evresidir. Kıllar bu evrede kıl kökünde oluşumunu tamamlar ve cilt içerisinde uzamalarını sürdürür. Kılın en sağlıklı ve de hızlı büyüdüğü evredir. Bu evre kıl köklerinin lazer ile epilasyon uygulaması için en uygun olduğu dönemdir. Bu evreden sonra kıllar katajen faza geçerler.
Katajen evre: Bu evre kıllar için dinlenme dönemine geçiş evresidir. Kök içerisindeki canlı hücrelerin aktivitesi yavaşlar, yapıları değişir. Bu evre ortalama 2-3 hafta sürer. Kıllar uzamasını yavaşlamış şekilde sürdürür ve son evre olan telojen evreye geçerler.
Bu aşamadaki kıl çekilirse bir sonraki devre olan anagen devre erken başlar. Bu, ağda ve cımbız gibi yöntemlerin kıl büyümesini nasıl hızlandırıcı etki yaptığını açıklar.
Telajen evre: Artık kılın uzaması durmuştur, kıl kökten ayrılmıştır. Bu evre dinlenme fazı olarak adlandırılır. Ortalama 2-3 ay sürer. Kılın kendiliğinden dökülmesi bu evrede gerçekleşir. Yani kök içerisinde yeni kıl oluşumu başlarken telojen evredeki kıl da vücuttan atılır.
Lazer ile epilasyon en kuvvetli etkisini kıl aktif dönemdeyken (Anajen evre) gösterir. Bu dönem melaninin en fazla olduğu dönemdir, gönderilen ışık en fazla alınır ve ısıya en fazla dönüştürülür, kıl köküne de enerji maksimum iletilmiş olur. Bir miktar da katajen evrede bulunan kıllar etkilenir. . Telajen fazdaki kıllarda ise uygulama sırasında kökün içerisinde mevcut kıl olmadığından ışın sadece kılı etkiler, kıl kökünde bir tahribat oluşturmaz. Kısacası optimum kıl kökü tahribatı için kıl anajen dönemde olması gereklidir. Bu nedenle hiçbir cihazla tek seansta uygulanan bölgedeki tüm kılları yok etmek mümkün değildir.
Lazer epilasyon ne sıklıkta uygulanmalıdır ?
Seans araları, yüz bölgesinde 4 – 6 hafta, vücut bölgelerinde 8-10 haftadır...
Kalıcı tedavi (kılların %80 inin yok olması) süresi cilt ve kıl rengine bağlı olarak değişiklik göstermekle birlikte ortalama 6-8 seans olarak söylenebilir.
Batık kılların tedavisi ve lazer epilasyon
Batık kılların tedavisi için en uygun yöntem lazer epilasyondur. Kıllar ortadan kalktıkça batık sorunu düzelecek ve cilt pürüzsüz hale gelecektir.
Hormonal bozukluğa bağlı kıllanma ve lazer epilasyon
Hormonal bozukluğa bağlı aşırı kıllanma veya erkek tipi kıllanmada, gerekli tibbi tedaviyle hormonal bozukluk giderilmelidir. Ancak oluşmuş olan kıllanmanın giderilmesi için ilaç tedavisiyle lazer epilasyon tedavisi kombine yapılmalıdır. Bu kişilerde genellikle seans sayısı normale göre daha fazla olur.
Epilasyon





TEDAVİLER