top of page

Sivilce (akne), cildimizde bulunan yağ bezlerinin bir hastalığıdır. Akne kozmetik ürünlerle sağaltılamaz. Sağaltımın tıbbi yöntemlerle ve hekim tarafından yapılması gerekir.Bazı durumlarda acne bir başka hastalığın belirtisi ve bulgularından birisi olabilir.​

Akne, 25 yaş üzeri yetişkinlerde özellikle bayanlar arasında artan bir insidansa sahip olsa da temelde gençleri etkileyen yaygın bir durumdur. Sivilce (akne), cildimizde bulunan yağ bezlerinin bir hastalığıdır. Yağ bezleri,  en fazla   yüz, sırt, göğüs ve omuzlarda bulunmaktadır. Bu bölgedeki yağ bezleri diğer vücut bölgelerine göre daha gelişmiş ve aktiftir. Bu nedenle, sivilce (akne) hastalığı en çok yüz ve sırt bölgesinde görülmektedir.

Akne nedir ?


Ergenlik döneminde artan androjenik hormon salgıları nedeniyle yağ bezlerinde sebum üretimi ve sagılanması artarEğer sebum salgısının arttığı bu dönemde bezlerin açıldığı kıl gövdesindeki kanalda tıkanıklık olursa sebum salgısı kıl kökünde birikir kistik bir yapı oluşturur.Oluşan tıkaç cildin yüzeyinden siyah nokta halinde görülür.Bu oluşuma komedon adı verilir.Oluşan kistik yapının enfekte olması sonucu akne vulgaris (sivilce) meydana gelir.Propionibacterium-acnes kıl kökü-yağ bezi birimindeki mikroorganizmaların çoğunu oluşturur enfekte aknenin oluşumunda rol alan en önemli mikroorganizmadır.

 

Sebum salgısı yaşlanmayla birlikte her 10 yılda yaklaşık %15 azalır. Böylece 50-60 yaşlarından sonra deride kuruluk ve hassasiyet meydana gelir. İleri yaş kaşıntılarının önemli bir bölümü deri kuruluğuna bağlıdır.


Akne Sağaltımı



Akne kozmetik ürünlerle sağaltılamaz. Sağaltımın tıbbi yöntemlerle ve hekim tarafından yapılması gerekir. Bazı durumlarda acne bir başka hastalığın belirtisi ve bulgularından birisi olabilir. Orta ve ağır aknesi olan kadın hastalarda, hirsutism (aşırı kıllanma),adet düzensizliği gibi androjenik hormon bozukluklarının olup olmadığı hekim tarafından araştırılmalıdır.
 

Akne sağaltımında temel amaç oluşumuna neden olan fizyopatolojik etkenlerin saptanması ve giderilmesidir. Bu bağlamda akne sağaltımında üç temel amaç vardır.
     
1- Sebum salgısında artışın sağaltımı,
2- Gözenek tıkanıklığı sağaltımı,
3- İnflamasyonun (iltahabi tepkinin) sağaltımı



Sivilce İzlerinin Sağaltımı



Sivilce izlerinin sağaltımı hem zor hem de uzun sürecek bir işlemdir. Bu nedenle sağaltımı yarıda bırakmayıp sabırlı olmayı gerektirir. Oluşmuş sivilce izlerinin sağaltımında, izlerin tipi ve derinliğine göre değişik sağaltım yöntemleri uygulanır. Her yöntemin kendine göre üstünlükleri ve zayıf tarafları vardır. Bazen tek bir yöntemin yerine birkaç yöntemin bir arada kullanılması sonuçların daha iyi olmasını sağlar. Uygulanacak yöntemin seçilmesinde doktorun önerileri doğrultusunda hasta ile birlikte karar verilmelidir.



Sivilce İzlerinin Giderilmesinde Kullanılan Yöntemler 

1. Fraksiyonel Lazer Tedavileri
     - CO2 Fraksiyonel Lazer
     - Erbium Fraksiyonel Lazer
2. Kimyasal Peeling
3. Dermalterapi-Dermaroller
4. PRP (Kök hücre ekstresi)uygulamaları
5. Dermabrazyon-Mikrodermabrazyon
6. Dolgu-Hyaluronikasit uygulamaları
7. Topikal Tretionin ( %0.05-1) uygulaması

     
Topikal Tretionin-Retinoidler


Topikal retinoidler, akne tedavisinde 1962 den beri kullanılmaktadır. Tretionin  ilk kullanılan topikal retinoiddir. % 0.025, % 0.05,  % 0.1. lik krem, % 0.025, % 0.01. lik jel, % 0.05, % 0.1 ve % 0.2.lik solusyon şeklinde 3 formulasyonu vardır. Topikal retinoidler prekürsör (öncü) lezyon olan mikrokomedonların oluşumunu önler,  komedonların sayısını azaltır, antiinflamatuvar etki gösterir.  Esas etkisi mikrokomedonları azaltarak yeni lezyon gelişimini önlemektir. Aknede kullanılan birçok retinoid tipi vardır: Tretinoin, adapalene, tazarotene izotretinoin, motretinid, retinaldehit ve beta retinoil glukuronid. Her birinin kimyasal yapıları farklı olup, farklı yollardan komedon ve mikrokomedon oluşumunu önlerler.


 Kullanımı sırasında güneş ışınlarına duyurlılık artar, beraberinde etkin bir ğüneş ışınlarından koryucu ürünler kullanılmalıdır.

Akne Tedavisi

PRP

TEDAVİLER

bottom of page